– „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”

„Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”, с. Добърско

GPS координати: N 41.886158, E 23.463780

Църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в село Добърско е една от малкото изцяло съхранени в автентичния си вид български църкви от XVII век. Построена е през 1614 г., а през 1977 г. е обявена за художествена недвижима културна ценност от национално значение.

Старата църква носи своята история и привлича туристите с необикновената си символика. Вкопана в земята, без кръст на изток и камбанария на запад, тя е изографисана от древните майстори, които са представители на прочутата Дебърска школа. Нейната неповторимост за туриста се определя от майстроските стенописи, които са в духа на християнските канони.

Интерес за туриста представлява стенописа „Преображение Господне“. С повече въображение могат да бъдат правени аналогии с Исус, качен в ракета на изрисуваните сцени.

Забележителната стойност на стенописите и иконостаса определят уникалното значение на тази църква за развитието на българското изобразително изкуство. Църквата със стенописите и иконостаса е изцяло реставрирана през 70-те години на миналия век. Майсторски изваяните изображения са впечатляващо изразителни и удивително напомнят на флорентинските шедьоври на ренесансовия художник Джото. Площта на стенописите вътре в храма е 160 кв. м., върху които са изписани 460 образа, сред които и 30 женски.

Туристите могат да се възхитят на духа на строителите и зографите, оставили на поколенията една загадка за бъдните поколения, храм, който носи своята уникалност и красота в съчетание с местната природа.

Храмът е включен в инициативата „Стоте национални туристически обекта на България”.

Нашите партньори


Проектът е съфинансиран от Европейския Фонд за Регионално Развитие /ЕФРР/ и от националните фондове на участващите страни в Програмата за сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A “Гърция – България 2014 - 2020”

The project is co-financed by the European Regional Development Fund /ERDF/ and by the national funds of the participating countries in the INTERREG V-A "Greece - Bulgaria 2014 - 2020" Cooperation Programme

Back to top