– Хижа Яворов

Хижа Яворов

GPS координати: N 41.825642, E 23.378207

Възможно ли е само на територия от 440, 314 км2 да са събрани безброй възможности за среща с природата? Желаете ли да се изкачите по еко пътека до най-уютната хижа в България? Искате ли да посрещнете изгрева на един от най-високите върхове на Пирин и да изпратите деня вперили поглед към „Стъпалата“, водещи към небесата? Мечтали ли сте да започнете деня си с чаша ароматен билков чай, приготвен от лековити билки, събирани високо в планината от хижаря!
Разположена в местността „Поляните” на река „Разложки Суходол”, хижата целогодишно посреща своите гости с уютна обстановка, топна храна и невероятна гледка и през четирите сезона на годината. Хижата е в близост до най-обширния алпийски карстов район в Пирин.
Хижа „Яворов” е начална точка в маршрута за обхождане на главното било на северния пирински дял.
Хижа ,,Яворов’’ е изходен пункт за много обекти в Пирин планина:
,,Хайдушката чешма’’- 40 мин.;

  • ,,Стъпалата’’ -1 час;
  • ,,Суходолското езеро’’- 2 ч.;
  • Скалния феномен ,,Кончето’’- 4 ч.;
  • Връх ,,Вихрен’’-7 ч.;
  • Връх,,Погледец’’-1 ч.;
  • ,,Средоноса’’-1.30 ч;
  • Извора на ,,Бяла река’’- 2 ч.;
  • ,,Даутов връх’’- 3ч.;
  • Връх ,,Пирин’’-5 ч.;
  • Хижа ,,Яворов” – местността ,,Предел’’ – 6 часа

Хижата е обновена изцяло и е една от най-посещаваните в България. Тя разполага с шест двойни стаи със собствен санитарен възел и сателитна телевизия, един апартамент, четири тройни стаи без санитарен възел и общи стаи. В хижата има постоянно топла вода, отоплява се с централно парно. Хижата е отворена целогодишно, а към нея има и ресторант, предлагащ топли готвени ястия, салати и скара.
Ремонтираната и обновена през 2012 година старата хижа ,,Яворов’’ разполага с 21 легла, разпределени в една стая с 5 легла,една стая с 4 легла и 2 стаи с по 6 легла. Хижата разполага с туристическа кухня и столова, в която туристите могат да приготвят собствена храна. Към хижата има голямо барбекю, което е предпочитано място за самостоятелни групови прояви от туристите.
Подарете си незабравими мигове на хижа Яворов, скътана сред природата на Пирин!

Нашите партньори


Проектът е съфинансиран от Европейския Фонд за Регионално Развитие /ЕФРР/ и от националните фондове на участващите страни в Програмата за сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A “Гърция – България 2014 - 2020”

The project is co-financed by the European Regional Development Fund /ERDF/ and by the national funds of the participating countries in the INTERREG V-A "Greece - Bulgaria 2014 - 2020" Cooperation Programme

Back to top